... mert laikusként építkezni vicces

Redőny, ami kimaradt

2019. december 09. - Első Építkező

vakolhato_alu_redony_motoros_tav_bp13ker_02.jpg

Van pár dolog, amit megbántam az építkezés során, ilyen a nappaliból kimaradt redőny. Nem jártam kellőképpen utána, kimentem a Construmára, aztán el is ment a kedvem az egésztől. Pedig most milyen jó lenne, ha lenne…

Tovább

Generál vs. saját szervezés vol 2.

general.jpg

Gondoltátok volna, hogy több mint 1 éve beköltöztünk? Hűha mi?! Az egészben az a legviccesebb, hogy azóta is tart az építkezés. Idén készült el a hőszigetelés, a külső burkolás, most szenvedek a kerítéssel és a kerttel. Elfogyott a lelkesedés, lepukkantam, így ültem le beszélgetni egy generálkivitelező céggel, hogy velük mégis hogyan alakult volna az ElsőÉpítkező blogja. 

Tovább

Az építkezés lépései - 3. rész - Tető alá kerülünk

Ígérem ebben a postban tető alá hozzuk az épületet. Igazából a szerkezetkész állapot tényleg 3, számomra leginkább felfogható etaból épült fel. Az első etapban leírtam a road to szerelőbetont a másodikban már a födém elékészítése volt a cél. A födémem Porotherm béléstesttel épült, szóval a technológiai sorrend is teljesen más lesz a könnyűszerkezeteshez képest. Lássuk! 

26060295_527996460891663_3639939810375336134_o.jpg

Tovább

Az építkezés lépései - 2. rész - Roham tempóban a födémig

avagy lista ami alapján épül a ház vol 2

asdasdasdas.jpg

Ha izgalmakat, drámát és szakmai magaslatokat vársz a következő fejezetből (ismét) csalódni fogsz, ugyanis a födémig eljutni sem nagy mutatvány ideális esetben és megfelelő szakembergárdával. Azért pár okosságot megosztok a nagyérdeművel, amire mindenképpen figyelj oda és leírom, hogy én miben szívtam. ( spoiler: gci lusta voltam, már bent élünk... de igyekszem utolérni az eseményeket :D )

Tovább

Az építkezés lépései - 1. rész: cél a szerelőbeton

... avagy lista ami alapján épül a ház

kisokos.jpg

Amikor építkezésre adtam a fejem, lövésem nem volt, hogy mi fog történni. Milyen lépések követik egymást, mikor melyik szakira lesz szükségem, egyáltalán, hogyan épül fel egy épület. Most, hogy lassan egy éve épül a ház a magam korlátolt módján már látom, hogy hogyan is működnek a dolgok. Tehát itt van minden első építkező álma, egy részletes "mi az építkezés sorrendje" lista. 

Tovább

Egyszerűsített- vagy kiviteli terv?

... avagy túltervezik-e a házad vagy lesz amilyen lesz?

2d017d88f217a1a4595f78ebd2d8fe91.jpg

Egyszer már összeszedtem a saját tervezési kisokosomat, ami inkább volt clickbait, mintsem valós segítség, de valamiért mégis sokan elolvastátok és írtatok, hogy "háhh köszi, hasznos volt". Nem értelek benneteket, de legyen.. Viszont egyre többször kérdezitek ( de tényleg miért tőlem? :D ), hogy érdemes-e kiviteli tervet kérni, vagy elég az egyszerűsített bejelentéshez szolgáltatott minimum? Mostjólmegmondom!

Tovább

Amikor rájössz, hogy nem a megbízó a király

... avagy a zsaluzás kálváriája

kepecske.png

Ha úgy érzed, hogy az építkezés kezdetén nem vagy elég lelkes, a falazás megkezdésekor biztosan minden meg fog változni. Végre egyszerű halandóként is felfogható méretűvé válnak a helyiségek, látod a konyhapultot, a gyerekszobákat. A nyári melegben még azt is át tudod élni a csupasz falak között amikor majd a munkából hazaérve ledöglessz a kanapéra és egy sört megbontva a hülye főnöködet szidod... Elfog a békesség és a nyugalom... Aztán ez az idill gyorsan elmúlik ha monolit / béléstestes födémet terveztetek, mert megismersz egy új kifejezést: ZSALUZÁS! Ez a bejegyzés sokkal inkább az építőipar helyzetéről és a kereslet-kínálat alakulásáról fog szólni, mintsem az unalmas építészeti okosságokról.

Tovább

Hol voltam, mi történt?

... avagy hogyan égettem ki magam.

11111.jpg

Aki azért olvassa a blogot, hogy mély szakmai ismeretekkel gazdagodjon (háháá' :D), az gyorsan kattintson tovább, mert mély, már-már Coelho gondolatokban fogom összefoglalni, hogy miért is tűntem el. Bűntény, erőszak, sorosterv, Pataky Attila és földönkívüli barátai és egyéb kattintásvadász szavak. Olvass tovább, ilyenek...

Tovább

Hol áll az építkezés?

... avagy megtöröm a csendet és örömködök

25552339_527996460891663_3639939810375336134_n_1.jpg

Szánom bánom, sajnos elhanyagoltam ezt a felületet, pedig nagy lendülettel kezdtem neki. Mentségemre szóljon, hogy aki követ Facebookon (oldalért katt: Első Építkező Facebook ) sok mindenről nem maradt le, maximum a rengeteg helyesírási hibáról és pár bővebben részletezett családi konfliktusról :D 

Most viszont kössétek fel a gatyátokat, újult erővel, lelkesedéssel és picit sem több hozzáértéssel visszatérek! Most gyors összefoglalóban helyzetjelentés, aztán szép lassan utolérem magam és beszámolok az összes elkészült (és itt elmaradt munkafolyamatról). Cserébe ( mert ugye marha sokat adok  :D ) annyit kérnék, hogy kommentekben írjátok meg, hogy milyen részletekre lennétek kíváncsiak. Anyagbeszerzés / munkafolyamat / falazás / födém / szerelem / vita / ármány... Sok a rizsa, kattoljatok a jelenlegi készültségi fokról készült képekért :)

Tovább

Nálam járt az építésfelügyelet

... avagy, ne halaszd a papírmunkát az utolsó pillanatokra

11.jpg

Engem is elért a nagy bürokratikus gépezet keze, bejelentkezett az építésfelügyelet. Próbálnám kelteni a hangulatot, de nagyon erőltetnem kellene. A vizsgálatot megelőzően (1 héttel előbb) postai úton értesítettek, szépen leírták, hogy mire lesz szükség, mit fognak megvizsgálni. Levelet kapott még a műszaki ellenőr és a "kivitelező" (kőművest) is. Milyen papírokat kellett bemutatnom és hogyan zajlott az ellenőrzés? Kattints! ;) 

Tovább

Az építkezés lélektana

... avagy építkezni szerelem vagy feladat?

21192564_478832392474737_8574882069435100808_n.jpg

Az építkezés eleje nagyon érdekes volt, tényleg szinte egyik napról a másikra jött az elhatározás. Azt sem mondanám, hogy itt volt az ideje, jött a gondolat, szerenécsre a feltételek adottak voltak, úgyhogy belevágtam. A tervezési fázis kezdeti lendülete hamar abbamaradt, nem igazán történtek érdekes dolgok. Ha visszaolvasol, a régebbi bejegyzésekben azért a magam laikus módján próbáltam boncolgatni a különböző kérdésköröket és leírni, hogy mit, miért, hogyan.. Aztán most itt vagyok, állnak a falak, amiről szerintem sokan nem is tudtatok (kivéve ha követitek a Facebook oldalamat ;) ). Kérdeztétek, hogy hogyan élem meg az építkezést... hát így:

Tovább

Programajánló építkezőknek: Tervcafé Budapest és Győr

terv-cafe.jpg

Korábban már írtam egy bejegyzést, hogy honnan okosodik az "ecceri" építkező, akkor arra jutottam, hogy nem egy marketinggel túltolt workshopból. Nem fogok ellentmondani magamnak, igaz egy rendezvényt ajánlok nektek, de teljesen más tematikával, teljesen más küldetéssel. Miről is van szó? Kattints! 

Tovább

Építkezés generálkivitelező nélkül

... mit tehetsz ha hozzáértés nélkül építkezel?

 asdasdaasd.jpg

Közel 8 hónapja hoztam meg eddigi pályafutásom legnagyobb döntését - elkezdtem építkezni. Gyors döntés volt, nem voltak kétségeim, ha picit is bizonytalan lettem volna, nem vágtam volna bele. Ha nem vagy biztos abban, hogy építkezni akarsz, ne vágj bele, pláne ne generálkivitelező nélkül! Ha Te vagy a kivitelező és lövésed nincs arról, hogy egy építkezés hogyan zajlik, Te is kösd fel a gatyádat, nem lesz egyszerű menet! Én hogyan vészeltem át az első 8 hónapot? Leírom Neked! ;)

Tovább

Otthonunk első találkozása az anyafölddel - elkészült a sávalap

... avagy papírról átléptünk a valóságba

1111.jpg

Amilyen sokáig húzódott a tervezés (közel 7 hónap), olyan gyorsan elkészült a majdani otthonunk alapja. Gyakorlatilag egy hét leforgása alatt meglett minden, a gazos szántóföldön most kis dombok, rengeteg vas és beton fekszik. Annak ellenére, hogy minden simán ment, azért lett pár ősz hajszálam, de hajrá, építkezni kell, mert #építkezekyolo. 

Tovább

Tippek, hogyan derítsd ki, ki lesz a szomszédod

maxresdefault.jpg

Mivel a tervekre elég sokat kellett várnom (update: végre elkészült minden), ezért az építkezéssel kapcsolatos tenni akarásomat a szomszédok keresgélésével töltöttem. Közel sem volt olyan egyszerű a dolog, de a Földhivatal és ez a blog is nagy segítséget nyújtott. Két tipp, hogy hogyan tudod gyorsan és ingyen kideríteni, hogy ki lesz az, akit sajnos nem tudsz megválasztani. Szomszédvadászatra fel!

Tovább

Vízóra akna telepítésének 5 lépése

... avagy egyszerű munkából is lehet családi dráma

18402184_10213213111351912_2500003402979827477_o_1.jpg
Az építkezéssel kapcsolatos folyamatok 2016. decemberében indultak meg, azóta gyakorlatilag csak pénzt költöttem, de érdemi változás nem történt / látható változások nem történtek, egészen idáig. Jelentem alásan, vízóra akna " is on", várjuk a vízügyeseket. Az első építkezőknek előre szólok, családtagot ne, vagy csak saját felelősségre hívjatok segítségül, főleg ha Édesapáról van szó. Szóval lássuk a vízóra akna telepítésének 5 lépését.

Tovább

Valami talán elindult

... avagy már tudtam mire pénzt költeni

18278906_424753801215930_5823869615431624694_o.jpg

Soha nem gondoltam volna, hogy bármire is ilyen örömmel fogok költeni (oké, a helyi Gézengúz Alapítványt mindig támogatom), de végre eljött a nap! Vízmérőóra, árambekötés, előrelépés a gépészetben és a kőművesnél. Lassan, de biztosan megindulnak a munkák csak a tervező.... mindig a fránya tervező. Na de mennyi is volt az anny? Egészen pontosan... 

Tovább

Családi ház tervezési kisokos 1. rész - Alaprajz

... avagy egy laikus építkező tanácsai

pexels-photo-268362.jpg

Oké-oké, belátom azért a cím elég erős, helyénvalóbb lenne " Ha hülye vagy az építkezéshez, de vannak elképzeléseid, ezt mindenképpen olvasd el ** clickbait cím **. A címválasztás most tényleg problémás, szeretnék tanácsot adni, de kézzel fogható szakmai okossággal nem tudok szolgálni.. ellenben ha elolvasod a következő bejegyzést, mégis tanulhatsz sok olyan dolgot, amit én 3 hónap csúszás árán tapasztaltam meg. Kösd fel a gatyádat, mert sorozat lesz, elsőként szedjük össze az alaprajzzal kapcsolatos fontosságokat'. Hajrá! 

Tovább

3D homlokzat - Mutasd magad babám

... segítesz megálmodni a végleges homlokzatot?

flex-slide1.jpg

Bár csak első körös 3D tervet kaptunk, már most teljesen beleszerelmesedtem a házikóba, éppen olyan lett, amilyet szerettem volna, mégis viszonylag egyszerűen megépíthető. 2 félnyeregtető, lapostető, fedett terasz, nagy ablak. Vigyázz, itt nem fogadok el kritikát! ;-) :-)) 

Tovább

Házterv - Első elképzeléstől a valóságig

... avagy tényleg az első házat az ellenségnek?

ber.jpg

Hosszú idő telt el a legutolsó bejegyzés óta, amiben éppen az első körös tervekről írtam. A terv (vagyis ahogyan utólag kiderült én..) rengeteg kritikát kapott, úgyhogy volt miből építkezni ( hahh ;) ), de megfogadtam, hogy csak a véglegesítés előtt fogok újra jelentkezni. A sok kritika nem fájt, inkább kilökte a talajt a lábam alól, rá kellett jönnöm, hogy ahány ember annyi szokás, nopláne' ha építkezésről van szó. Szerencsére a tervező nagyon türelmes volt ( ok, én is türelmes voltam a csúszásokkal), amit kértem azt lerajzolta, de mindig hozzátett pár kommentet... de lássuk kronológiai sorrendben az eseményeket!

Tovább

!!Breaking!! Alaprajz terv

... hosszas várakozás után (updated)

breaking-news.jpg

Vicces, hogy még el sem kezdődött az építkezés, de máris csúszás volt. December 9-ből lett január 11, de végül megkaptam a ház első bejárási tervét. Az építész az kéréseimnek megfelelően rakta össze a tervet, egész élhetőnek tartom bár van pár kérdőjelem. Essetek neki, szedjétek szét, aztán meglátjuk mi lesz belőle.

Tovább

Honnan okosodik az építkező? Nem workshopból!

... több lett a marketing tanulság, mint az építészeti

workshop.jpg

Szerdán részt vettem egy ingyenes építtetői workshopon, ahol a következő kérdésekre ígértek válaszokat: Biztos hatékony lesz a fűtés? Elég lesz a szigetelés? Jó ablakot választottam? Bizton­ságos a vízvezeték? Komfortos, egészséges lesz a lakás? Megkaptam az ígért válaszokat? Ha korrekt akarok maradni, akkor tulajdonképpen igen.

Elve nem érkeztem nagy elvárásokkal, rendeztem / szerveztem már én is hasonló "oktatunk persze" de mégis csak azért vagytok itt, hogy VEGYETEK! Alapvetően az ötletet tök jónak tartom, picit jobb szervezés, marketinges segítség az egész felépítésében és a sales-ben, aztán én sem "hátizé"-lnék. (a kép illusztráció, úgy 10-en voltunk "külsősök") Na de lássuk:

Tovább

Venni vagy építeni? Ez volt a kérdés.

... aztán kiderül, hogy jól döntöttem-e

man-confused-question_149611889.jpg

Kezdetben úgy gondoltam, hogy veszek egy szép külvárosi házikót, amit pár millióból helyrerakom, aztán szép lassan alakultak az elképzelések, egyre több minden mutatott a saját beruházás mellett. Az építkezés nekem inkább racionális döntés, mintsem érzelmi. Még nincsen család, a lakásom kényelmes és jó helyen van ( bár lassan kezd túl "belváros" lenni ). Akkor mégis miért az építkezés, hitel és az egész mutatvánnyal járó plusz fejfájás? Összefoglalom magamnak is.

Tovább