... mert laikusként építkezni vicces

Első építkező, aki az őrület felé tart

Az építkezés lépései - 3. rész - Tető alá kerülünk

2019. május 21. - Első Építkező

Ígérem ebben a postban tető alá hozzuk az épületet. Igazából a szerkezetkész állapot tényleg 3, számomra leginkább felfogható etaból épült fel. Az első etapban leírtam a road to szerelőbetont a másodikban már a födém elékészítése volt a cél. A födémem Porotherm béléstesttel épült, szóval a technológiai sorrend is teljesen más lesz a könnyűszerkezeteshez képest. Lássuk! 

26060295_527996460891663_3639939810375336134_o.jpg

Az előző bejegyzésben elértük a főfali pillérek elkészítéséhez, most pedig következik a:

Hopp várj. Asszem rövid magyarázatra szorul a Poroterm födém fogalma. Ez gyakorlatilag egy előre legyártott kerámia / vasbeton gerendákból és béléstestekből ( olyan mint a tégla csak vannak fülei, amiket be lehet akasztani a két gerenda közé ). Talán a legegyszerűbb: Wienerberger - Porotherm weboldali leírás

Koszorú, áthidalók zsaluzása és gerendák alátámasztása

Nálam mindenki azt javasolta, hogy a koszorú és a statikai terveben szereplő vasbetonból megépülő áthidalók egyszerre, egy szerkezetként legyen kiöntve. A történet amúgy nálam nem egyszerű, mert van egy lapostetős rész is, ahol teljes zsaluzás / monolit födém van, amúgy a ház többi részén a Porotherm födém. Erről és a zsaluzás kálváriájáról a Nem a megbízó a király bejegyzésemben olvashattok.

A kell befosni attól, hogy szétfúrják a faladat itt is érvényes. Nem kell vele semmit sem csinálni. Bezsaluzzák a külső részeket, csinálnak kis "dobozokat" az áthidalóknak, alázsaluznak a monolit részeknek. Itt is érdemes minden átnézni, biztosan befér-e minden ( koszorúvas, szigetelés, stb... ). A vasnak nagy ellensége a nedvesség és az oxigén, úgyhogy sehol se lógjanak ki.

Ha ezek megvannak, akkor beállítják a gerendákat tartó alátámasztásokat. Ezeket úgy centizik ki, hogy a gerendák a végleges magasságukban legyenek és ne támaszkodjanak rá a zsalukra ( mehogy' nem bírja el őket ). Feldaruzzák a gerendákat, amiket aztán szét kell osztai a statikai terv szerint.

Béléstestek elhelyezése

A béléstestek elhelyezése igazából inkább power kérdése, nagyon nem lehet elcsúszni vele. Nyilván ezeket hosszában nem lehet vágni ( mert nem lenne rész, amibe bele akar ), ezért pár helyen monolit rész kellett. Béléstestek egymás mellé, erő és idő kérdése... szopóroller.

Villanyszerelés és szellőztető rendszer előkészítése

Ennél a födémtípusnál a födémen futó villanykiállások gázosak, így előre jól kell tervezni. Mi bejelöltük, hogy hol legyen mennyezeti kiállás a villanyszerelő meg baromi ügyesen a béléstestek belsejében elhúzta a kábeleket. Nem tudom hogyan csinálta, de biztosan szivatós munka volt :)

A szellőztetőrendszernél ki kellett jelölnünk a kizárásokat, hogy ne a felbetont kelljen átfúrni, csak a vázkerámia béléstestet. Nem volt nagy mutatvány. Jól rögzítettük őket és csókolom.

Vasszerelés a födémen

Elég sok vasszerelés volt a födémben. Eleve meg kellett csinálni az áthidalókat és a koszorúkat, a konzolosan kilógó vasbeton szerkezeteket, plusz vashálót kell leteríteni a teljes födém területére. 

Sok munka volt, hál istennek itt is a hanyag alvállalkozókat hozta az a vasszerelős cég akiket megbíztunk. Sarokvasak sok helyen hiányoztak, a lerakott szigetelésekhez hozzáértek a vasszerkezetekhez ( rozsdásodni fog, nem jó ) a keresztvasak pedig lógtak a vashálóról.  ( Ez kőkemény fizika és statika, inkább nem írom le, hogy én mit fogtam fel az egészből :) ). Szóval irtózatos sok plusz munkával járt a kijavítása, miatta csúszott is 1 hetet a betonozás, mert a kőműves és a műellenőr sem engedte, hogy erre beton kerüljön.

Födém betonozása

Miután kijavítottuk a födém vasszerelésének hibáit jöhetett végre a beton. Itt nem volt nagy mutatvány, talán annyi, hogy itt is kellett vibrálni ( áthidalók miatt ), illetve előre be kellett rakni a betonba a talpszelemen csavarokat ( ezek fogják hozzá a talpszelemet a betonhoz ).

Födém feletti főfal építése

Mivel a ház 2 félnyeregetetős tetőt kapott, így kellett még pluszban falazni a födém felett. Erre a falra támaszkodik fel az egyik tetősík, illetve ehhez rögzítették az alacsony tetősíkot. Ajtót alakítottak ki, áthidalóval, kistéglával. Nem volt nagy mutatvány.

És itt egy szép nagyot húzok a történeten.

Tetőkészítés

Előre lemérték a szükséges anyagok méreteit, a helyszínen "csak" összelegózták. Mivel ez a nyeregtetős dolog az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb szerkezet, így nagy varázslat nem volt. Volt fóliázás, lecezés, cseppentőlemez, szellőzőidom, mittomén.. ja és cserepezés.  :)

Járulékosként volt még bádogozás és esőelvezetés de ez tényleg csak a hab a tortán.

Ja majdnem elfelejtettem

Ablakok berakása

Itt nagyon sok ellentétes véleményt hallottam. Sokan azt mondták, hogy ablak csak a vakolás után, hát nem tudom. Mi pont a februári - 20... de nem spoilerezek. A lényeg, hogy semmi baj nincs abból ha előbb kerül be az ablak. Ha normális a csapatod aki vakol, akkor semmit sem fognak összecseszni. Ha meg nem jó a vakoló brigád, akkor nem csak az ablakok miatt fog fájni a fejed. Ennyi kb :D

Szóval ezzel a három fázissal eljuthatsz a szerkezetkész állapotig és megveregetheted a vállaidat, hogy milyen kitartó és ügyes voltál.

SPOILER:
Szívni csak innen lehet igazán. :)

Folytatás következik, addig is kövess Facebook-on, hogy telejsen up-to-date legyél :)

FACEBOOK - ELSŐ ÉPÍTKEZŐ

A bejegyzés trackback címe:

https://elsoepitkezo.blog.hu/api/trackback/id/tr8814021400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leopold20 2019.05.28. 10:39:01

Kedves Posztoló,

Annyi kérdésem lenne, H ez az állapot a teljes keszultseghez képest (100%) hány százaléknak minősül?
Illetve a teljes költségvetés hány százaléka a jelenlegi állapot?
Remélem érthető a kérdésem:)

Első Építkező 2019.05.28. 10:44:57

@Leopold20:
Szia!
Úgy tapasztaltam, hogy megoszlanak a vélemények a készültségi fokot illetően. Van aki a banki költségvetési táblázatba beírtak alapján számol, van aki "nekem azt mondta az értékbecslő".
Nálam 51 % volt akkor, amikor teljesen tető alatt volna a kéró és az ablakokat is berakták.

Fórumokat olvasgatva és személyesen is azt tapasztaltam, hogy érdemes jóban lenni az értékbecslővel. Nagyon sokat tudnak segíteni, de szívathatnak is ha akarnak. :)
Én anno elkértem a banktól a kiajánlott értékbecslő telefonszámát és megkérdeztem, hogy 51%-ot elérhettük-e. Az első értékbecslést mindenképpen biztosítsd túl, ne fizess feleslegesen :)

Leopold20 2019.05.28. 10:54:35

@Első Építkező:
Köszi:)
És költségvetés oldalról az 51 százalék hány százalék?:)

KertészLeó 2021.04.09. 10:35:20

Szia! Ti milyen típusú tetőtéri ablakot választottatok? Mi a Velux és Fakro fa keretes között vacilálunk, mert csak 4db-ot szeretnénk kicserélni és így inkább a jobb minőségűt választanánk.tetoteriablak24.hu/

Első Építkező 2021.04.09. 19:21:26

@KertészLeó: Oh, de régen jött komment :)
Nálunk nincs tetőtéri ablak, igazából tetőtér sincs. :)

A legelső homlokzati terveken van 2 pici ablak, de az csak dizájnelem lett volna, a padlásterünk nincs beépítve, nem is tervezzük.

(egyébként szerintem a legtöbbet a Velux-ot javasolnák ár/érték arány miatt)
süti beállítások módosítása