... mert laikusként építkezni vicces

Első építkező, aki az őrület felé tart

3D homlokzat - Mutasd magad babám

... segítesz megálmodni a végleges homlokzatot?

2017. április 21. - Első Építkező

flex-slide1.jpg

Bár csak első körös 3D tervet kaptunk, már most teljesen beleszerelmesedtem a házikóba, éppen olyan lett, amilyet szerettem volna, mégis viszonylag egyszerűen megépíthető. 2 félnyeregtető, lapostető, fedett terasz, nagy ablak. Vigyázz, itt nem fogadok el kritikát! ;-) :-)) 

Alapvetően már az látvány is tetszik, amit az építész összerakott, egyszerű, semmi flancolás, de azért a végleges látványtervnél fogok kérni egy kis csicsázást.

Szerkezetben hiányzik még a pergolás autóbeálló a konya elöl, illetve egy-két szerkezeti átalakítás még nem lett átvezetve a 4. tervről ( itt megnézheted: Tervek evolúciója kronológiai sorrendben ).

nagy1.jpg

nagy2.jpg

nagy3.jpg

Sweet Home 3D-ben próbálgattunk már pár látványtervet készíteni, de inkább be sem másolom őket, valamiért nagyon rosszul kezeli a gépem a 3D variációkat. Lehet jobb is.

SEGÍTS!

Van egy jó ötleted, a leendő házam homlokzatával kapcsolatban? Díszburkolat, festés, akármi? Ne tartsd magadban, segíts az Első Építkezőnek! ;)

Ötleteket képeket kommentben vagy az elsoepitkezo@gmail.com -ra küldhetitek.

Ezer egy hála és pénzerő, meg ilyenek!

A bejegyzés trackback címe:

https://elsoepitkezo.blog.hu/api/trackback/id/tr9012437693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kellys 2017.04.25. 21:58:19

szia
engem nm arak erdekelnenek, mindent latok a neten a 120nettotol a 250nettoig, nyilvanvaloan sok fugg attol mit epitenek, de egy atlag haz fajlagos koltsege azert lehetne tampont :)
koszontem

Első Építkező 2017.04.25. 22:15:05

@kellys: szia!
Ha végleges minden írok erről is. Szerintem a gépészet amivel nagyon el lehet szállni. Én a reális árat 250-300 nettó között látom, nekem is itt lesz valahol. A gépészet 7-8 millió a hőszivattyú és a hővisszanyerős szellőzés miatt.
Szerkezet kb 110-130, gépészet 70-80, villany 20-40. Inkább picit erősebben fogjon a tervezésnél a cerka :)

kellys 2017.04.26. 00:02:48

@Első Építkező: koszi. ez a 7-8 millas szivattyu mekkora hazat tud lefedni? 130at mint a tied, vagy nagyobbat is?

Első Építkező 2017.04.26. 07:26:34

A teljes gépészet lesz annyi, futessel, vízzel (vízlágyító, hmv, keringeto, fajanszok,...), szellőzéssel.
A fűtés a házad homennyiseg igényéről függ, nekem 11kw-os Daikin Althermam lesz, ez kb 2m körül lesz.

ba7 2017.04.30. 22:13:03

"11kw-os Daikin Althermam" - nekünk ennél jóval nagyobb házra van sokkal gyengébb hőszivattyúnk (földhő), ráadásul régebbi modell (most már jobb a COP). Konkrétan ~60m2/kW. Igaz passzív ház, de 65m2-es garázst is temperálunk télen 7 fokra. Ezen a nagyon hideg télen is remekül működött.
Hővisszanyerős szellőzés is javasolt, temperálás lehetőséggel (nagyon sokat számít, hogy télen nem -10, nyáron nem 35 fokot kap a szellőző, a hőszivattyú köréből "táplálkozik").
Március 25-én kikapcsoltuk a fűtést, 21,5 fok van a hűvösebb helyiségekben.

Célszerű lenne egy számítást végezni, hogy jobb szoláris hőnyereséggel (ablakfelület és tájolás), jobb hőszigeteléssel (nemcsak a fal, hanem főleg födémen, illetve alapnál) mennyivel csökken a teljesítmény igény. Ezzel egyrészt a beruházási költséget is lehetne optimalizálni, másrészt a fenntartási költség sem mindegy az egyenletben. Főleg, ha a jövőben napelemben is gondolkodtok (kisebb teljesítmény -> kisebb fogyasztás -> kisebb napelem).

Ezek a dupla lőrés ablakok eléggé azt mutatják, hogy gazdaságossági számítás nem készült.

ba7 2017.04.30. 22:32:12

"Ezek a dupla lőrés ablakok eléggé azt mutatják, hogy gazdaságossági számítás nem készült." - nyilván mindenki arra költi a pénzét, amire akarja, de ha van egy költségvetési limit (márpedig általában van ilyen, mint itt is az előzmények alapján), akkor nem árt tisztában lenni azzal, hogy melyik luxus igény mennyibe kerül valójában. És akkor mérlegre lehet tenni, ellenben így csak utólagos bosszankodás lesz a vége.

Jó ötletnek tartom ezt a blogot, ki kellene használni mások hasonló tapasztalatait, hibáit. Még akkor is, ha nehéz meccsek következnek az építésszel, akinek jó eséllyel nem érdeke többlet órákat belefektetnie a tervbe, de Nektek még akkor is simán megtérül, ha utólagosan kiszámláz valamennyi órát.

Még valami: most még lelkes vagy, még van energiád (bár úgy látom, hogy elég gyorsan fogy a tervek alapján...). Egyelőre kevés emberrel kell egyeztetni, együtt dolgozni (tipikusan építész, statikus, gépész, villamos tervezők). Most egy módosítást "csak" papíron kell átvezetni. Ez folyamatosan egyre nehezebb lesz, egyre kevesebb idő lesz átgondolni dolgokat, egyre könnyebben (számára nem előnyös) kompromisszumokat köt az ember. Van, akinek a végén már minden mindegy, csak legyen vége...

Első Építkező 2017.05.01. 11:06:46

@ba7: Szia! Köszi az észrevételeket. Teljes gépészeti kiviteli terv készült, szobánként hőszükséglet / hőterhelés számítássa.
A szülő utcaforint szobánál pl: t =22°C;t =26°C, Q=850 W; Q=720 W
Nappalinál: t =22°C;t =26°C, Q=1450 W; Q=1485 W

Valahol korábban is írtam, hogy a szoláris veszteségben nem hiszek a mai modern ablakoknál, vagy ha mégis rosszul gondolom, akkor meg nyáron nem nem nyerek, hanem vesztek velük. A tájolást fixnek gondolom, szerintem rövid és hosszú távon komfortban és pénügyileg is megtérül az észak-keleti fekvés. Nyáron kevesebb hűtés, ráadásul a terasz tovább lesz élhető a 40+ hőmérsékletben.

Számolgattam és a szigetelés nekem márnem éri meg azt a +5cm-ert, jóval nagyobb költségek jár, mint amennyit a hőszigetelési értékkel / fűtéssel nyerek.

Egyébként itt is nagyon nagyon kösznöm mindenkinek a rengetek ablakos hosszászálóst, valószínű, hogy lesz is update. A szülői hálónál az ablakokat valószínű, hogy 2x 90-150-re, cserélem, az északi gyerekszobánál abszolút beláttam, hogy 150x150-es ablak jobb, illetve a szobai teraszajtónál is valószínű variálunk.

és köszi, nagyon bízom benne, hogy a blogot végig tudom vinni és nem a gyászhíremmel zárjuk le. :)
Nagyon szeretném 10-15 év múlva visszaolvasni, hogy mi is zajlott az életem legkalandosabb időszakában. :)

ba7 2017.05.01. 23:43:10

Nem tudom, mi a "szoláris veszteség".

Nyáron két dologgal védekezünk a nap ellen: kilógó tető (+fedett terasz) és (automatikus) árnyékolás. 25 foknál nem volt még melegebb a legmelegebb nyarakon sem (nincs légkondink). A házunk majdnem pontosan déli fekvésű, meglehetősen nagy ablakokkal.

A födém és alap hőszigetelését sem szabad elfelejteni.

Az a helyzet, hogy mióta passzív házunk van, nem hiszek a nem passzív házakban. Azaz elfogult vagyok, mert nagyon jól működik. Hihetetlen a komfort (és alacsony energia számla), amit nyújt.

A berendezésre tényleg gyúrjatok rá, mi majdnem azon csúsztunk el. Például kérdéses, hogy a terasz felé kell-e olyan széles ablak (berendezés + oszlop hőhíd témakör).

Építészeti kiviteli terv is nagyon javasolt.

Villamosterv: nem árt, ha a tévénél van vezetékes internet, de dolgozó szobában sem hátrány, ha nem wifi sugározza szét az ember agyát. Hasonlóan hasznos lehet a gyerekeknél is.

Beer Monster 2017.05.03. 10:36:16

@Első Építkező: A Daikin honlapján még azt sem írja, hogy milyen rendszerű ez a hőszivattyú. Mit lehet róla tudni?
süti beállítások módosítása