... mert laikusként építkezni vicces

Első építkező, aki az őrület felé tart

Mórvető utca

... hát nem egy Cseresznyefa vagy Jókai, de megtartjuk

2016. november 03. - Első Építkező

1.jpg

Pánikra semmi ok, itt vagyok, nem adtam fel, csak sok a munka és az építkezéssel kapcsolatos érdemi dolgok is belassultak. Azonban vége a csendnek jövő héten felgyorsulnak a dolgok. De Mórvető, are u mad?

Hétfőn végre hivatalosan is az én nevemre kerül a telek és ami még jobb hír, elkezdődik a kozművesítés, ami azt jelenti, hogy tartják az ütemtervet, lesz gáz és víz/csatorna. Adja isten, hogy az eon is beszáll a buliba és bekötik az áramot is. Haladjunk, haladjunk kedves közművesek!

Korábban egyeztettem a tervezővel, azt kérte, hogy akkor üljünk le beszélni, ha már a nevemen van a telek. Megértem, biztos sok a bizonytalan építkező ( ;D ). Szóval jövő héten szerződéskötés ( nevezzük ezt "nevemen van" állapotnak, úgysem fogok vissza táncolni és nem fizetni ) és tervező. Az elmúlt hetek azért nem múltak el láblógatva, sok infót gyűjtöttem és még több alaprajzot nyálaztam át. Sokkal előrébb nem lettem, de biztos hogy

  • hőszivattyú lesz,
  • nem lesz külön dolgozó szoba,
  • a dupla garázsból nem engedek,
  • 30as poro + 20cm grafitos szigetelés,
  • a kandallót elvetettem.

Nem sok, de legalább van valami amit tudok.

Ja de tudok még valamit, az utca nevét: MÓRVETŐ UTCA (spoiler: lehetett volna akár porotherm is)

Kövezzetek meg, de nem tudtam, hogy mit jelent. Őszintén, Ti tisztában vagyok a Mórvető jelentésével?

Google és lááám, a szigetközben még Mórvető fesztivál is van. Szégyen, hogy nem tudok róla ( bár lehet hogy nagy buli, már a Voltból és társaiból is kiöregedtem).

Szóval zárszóként következzen a Mórvető szó jelentése, stílszerűen a fesztivál leírásából lopva. 

"Dunaszigeten 2016. július 2-án kerül megrendezésre az I. Mórvető Kulturális és Hagyományőrző Fesztivál, ahol a múltban gyökerező kulturális örökségek révén szeretnénk erősíteni a közösség azonosságtudatát.
Mivel a kisalföldi lakosság körében különösen kedvelt és elterjedt építőanyag volt a mórtégla, - igen gyakran faoszlopos, fapilléres falba épített tartószerkezettel együtt alkalmazták lakóházak építéséhez - ezért szeretnénk e régi módszer technikáját feleleveníteni és megismertetni a fiatalabb generációkkal is. A programon lehetőség nyílik a témával kapcsolatos előadások megtekintésére, valamint saját, monogrammal és Dunasziget címerével ellátott mórtégla készítésére. Emellett változatos színpadi produkciókkal várjuk az érdeklődőket."

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elsoepitkezo.blog.hu/api/trackback/id/tr8011928083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Birkesz 2016.11.04. 17:59:18

Akiknek van kandallójuk, azok általában imádják: isteni dolog a bámulni a tüzet és melegedni előtte hideg téli estéken (approved by a lvl 99-es tűznéző ). Jobb, mint a TV, főleg, ha a nappaliban van.
Én a helyedben azért legalább a kémény előkészíteném egy esetleges jövőbeli kandallóra - persze, csak ha belefér a költségvetésbe

Első Építkező 2016.11.05. 22:37:56

@Birkesz: A feeling nekem mis nagyon bejön, a nővéreméknek van, deee... Az lenne az igazi, ha egy amcsi stílusú nyílt égésterű kandalló lenne, a többi valahogy kazán jellegű nekem :)
Persze azért még elmegyek körülnézni, de a sok kezdeti macera miatt.. :\

szkszaby 2016.11.07. 14:41:02

Szia.
Én vagyok az abdai építkező.:)
Nekem 30as klima tégla lesz 15cm eps-el. Sokat agyaltam rajta, a kivitelezővel együtt is és ár/értékben szerintem jó.
Aljzatban 15cm lesz.
Valószínüleg nekem is hőszivattyúm lesz mennyezet fűtéssel

Birkesz 2016.11.08. 13:28:13

@Első Építkező: akkor tudod, miről beszélek. Sok sikert a döntéshez.

loading 2016.11.10. 16:05:07

A külön dolgozót fontold meg. Akár vendégszobának is használhatod. Nálunk is lett, bár így kisebb lett a nappali.
A kandalló lehet szép, de szívás. kb. 1MFt kéménnyel, igazi kőburkolattal.
Hőszivattyú témában (+napelem is) keresd meg a Ventasolt Győrben.
süti beállítások módosítása