... mert laikusként építkezni vicces

Első építkező, aki az őrület felé tart

Amikor rájössz, hogy nem a megbízó a király

... avagy a zsaluzás kálváriája

2018. február 02. - Első Építkező

kepecske.png

Ha úgy érzed, hogy az építkezés kezdetén nem vagy elég lelkes, a falazás megkezdésekor biztosan minden meg fog változni. Végre egyszerű halandóként is felfogható méretűvé válnak a helyiségek, látod a konyhapultot, a gyerekszobákat. A nyári melegben még azt is át tudod élni a csupasz falak között amikor majd a munkából hazaérve ledöglessz a kanapéra és egy sört megbontva a hülye főnöködet szidod... Elfog a békesség és a nyugalom... Aztán ez az idill gyorsan elmúlik ha monolit / béléstestes födémet terveztetek, mert megismersz egy új kifejezést: ZSALUZÁS! Ez a bejegyzés sokkal inkább az építőipar helyzetéről és a kereslet-kínálat alakulásáról fog szólni, mintsem az unalmas építészeti okosságokról.

Ha még csak most ismerkedsz a zsaluzás fogalmával röviden: a zsaluzás egy olyan krva drága dolog, amire az építkezés elején nem is gondoltál. A zsalu gyakorlatilag körbezárja a betont, ez adja meg a formáját. Elkeserítelek, a legtöbb esetben kell zsaluzni például a szerelőbetonnál és a koszorúnál és a pilléreknél, vagy nagy áthidalóknál. Lehet deszka vagy speciális zsalutábla ( ha azt hallod, hogy Doka, akkor készítsd a pénztárcádat ). Az ácsok / kőművesek / zsaluzók ezekkel dolgoznak.

Szóval ahogyan a bevezetőnél is írtam, az építkezéssel járó depresszió a kibeb**** zsaluzásnál indult. Először a pilléreknél ismerkedtünk meg. Sajnos az ácsom visszamondta a zsaluzást kapacitáshiány miatt, úgyhogy keresnem kellett valakit SOS-ben.

Szerencsére ajánlás útján találtam is egy generálost, aki elvállalta. Először nagyon lelkes voltam, megbeszéltük, jöttek, csinálták, jól is nézett ki... persze a munka vége katasztrófa lett. Ferde pillér, "fészkes" pillér, kinyomott szigetelés, kiömlött beton, lyukak... nagyon ronda volt, de jeleztem nekik, javították. Szerencsére a műellenőr leokézta, szerinte bőven van bennük tartalék. Ez után következtek volna az áthidalók majd a koszorú és mivel más nem vállalta a melót, újra hívtam ezt a bandát. Késtek két hetet, aztán lefújtam az egészet, hazudozás hazudozás hátán... aztán jött a pofon. Még kifizettettek velem 40 ezer forintot zsalubérlésre, mondván az már megvolt a munkához. Itt rohadt nagy hibát követtem el, kifizettem nekik. Ilyenkor az ember rájön, hogy lehet nagy a pofája, a munkában irányíthat, de amikor kiszolgáltatott helyzetben vagy, elveszíted a határozottságodat. Kifizettem mert szabadulni akartam tőlük... lenyeltem, ne is beszéljünk róla, és kommentekbe se írjátok,mert elsírom magam :) :)

Szóval lemondtam őket ott voltam a puszta közepén szakember nélkül. Már csak a zsaluzás és a porotherm gerendák és kefnik alátámasztása hiányzott ( Guglizz rá ha nem tudod mi ez, de majd írok erről is ).

Ami miatt szívás volt:

  • Volt aki vállalta volna a munkát, de csak úgy, ha a tetőt is ők csinálják meg >> ez nem játszott, volt már a tetőre emberem akivel  korábban megállapodtam, bizalmat szavaztam neki.
  • Volt aki 2018. január elejére vállalta volna
  • Volt aki igaz, hogy ács, de csak generálban épít házakat ( 2017 óta )
  • és volt az, aki fel sem vette a telefont.

Jó 40 szakembert felhívtam, vállalkozókat, generálokat, ismerősöket, ismerősök ismerőseit, de nem volt előrelépés. Ekkor már jó 1 hónapja álltunk... AZTÁN JÖTT AZ ÉGIEKTŐL LEHÍVOTT MEGVÁLTÁS!!!!

Találtam egy zsaluzós céget, a kik vállalták a feladatot, jöttek volna 3 nap múlva. KIRÁLY MINDEN! Egy valami nem stimmelt... az ár... Kérlek tisztelettel "András ez 1 millió és 1 millió 500 ezer között lesz valahol. Ja bocs. NETTÓ ENNYI!

MI A ***** VAN?

 

images.jpg

Nem vagyok kétségbeesős fajta, de amikor meghallottam padlót fogtam.. aztán estem a földszintre, aztán a pincébe. Remegett a kezem, nem tudtam gondolkodni, csak ültem és néztem. Nagyon haragudtam magamra, hogy ezzel a költséggel nem számoltam és bántam az egész építkezést. Mikorra lesz ebből ház? Kell-e nekem ez az egész ennyiért? Miért nem volt elég a fa födém?

( ja bocs, most jutott eszembe, hogy amikor mondtam, hogy bocs, ez tutira nem fér bele, megkérdezte a jóember, hogy akkor mennyiért férne bele.... mondtam egy összeget " hát annyiért egészen biztosan nem" :D )

Nagyjából 3 napig ilyen állapotban voltam, gondolhatjátok.. Több mint 1 hónapja állt az építkezés. Ja persze nem fogadtam el az árat.

Aztán jött a szokásos tényleg rohadék szerencsés vagyok fordulat.

Az egyik korábban hívott generálos cég csörrentett meg, hogy itt áll mögötte a Zoli, akik bedolgoznak neki zsaluzásban. Megcsúsztak a szerkezetépítéssel, így a zsaluzós alvállalkozónak felszabadult 3 hete. EZZZAZZ! Elfogott a boldogság, megveregettem a vállaimat, hogy ezaz, tudok én nem lesz itt gond.

Másnap találkoztam Zolival, egy tök szimpatikus srác fiatal srác volt. Mindent megnézett, felmérte a házat, úgy köszöntünk el, hogy este küldi az árajánlatot... Nem küldte. Ó, oké, másnap felhívtam, hogy mizu, mikor küldöd, megígérte, hogy este küldi... nem kaptam meg, úgyhogy még aznap hívtam. Rendben küldi, meg akkor jönnek a megbeszélt napon. Megint elkezdtem parázni, úgy éreztem megint behúznak a csőbe... harmadnap ismét teló, hogy az árajánlat... aztán végül megkaptam...

KÖZEL FELE KÖLTSÉGET MONDOTT!

kim-jong-un.jpg

 

 Ekkor még nem volt annyira felhőtlen az öröm, de tök véletlenül kiderült, hogy a kőművesem lányának házát is a Zoliék zsaluzzák. Ok, innentől eldőlt, Zoliék ide!

Jójójó, ez szép és jó, leírtam jó "blogosan", hogy mi volt. Megígértem, hogy próbálok értéket is adni amellett, hogy folyamatosan szenvedek, szóval: KONKLÚZIÓ

Az első dolog amit elrontottam az volt, hogy KÉTSÉGBEESTEM!

A rengeteg visszautasított telefonhívás után már tényleg magam alatt voltam, valamikor a mélypont közelében hívtam fel a millás árajánlatot adó emberkét.

Kimondtam azt amit ilyenkor TILOS: SOS, áll az építkezés, 125 négyzetméter, nem értek hozzá. 
Alapjában empatikus és közvetlen vagyok, de amikor személyesen találkoztunk nagyon hálálkodtam és megköszöntem, hogy segít, meg megmentette az építkezést...

Talán ennyi előnye van annak, hogy jó fél éves késéssel írom a blogot... Tök kézenfekvő, hogy nem mutatod magad kiszolgáltatottnak, én mégis megtettem. Jól be is szoptam...

Az építkezés a zsaluzásig annyira jól ment, hogy NEM TERVEZTEM ELŐRE, NEM VOLT A / B TERVEM

Ha most építkezel fogadd el, hogy ki vagy szolgáltatva a szakembereknek. Egyik cimborám / kollégám szokta mondani ( mint a ketten szolgáltatást adunk cégeknek ): Andris, ne felejtsd el... Lehet, hogy a vevők a királyok, de mi vagyunk a császárok. Ez az építőiparban teljesen igaz, csak a fsz másik oldalán állsz! Lehetsz akármekkora király, jelenleg bármelyik hozzáértő építőipari szaki egy csettintésre talál magának családi házas ügyfelet.. Feltéve ha akar családi házakkal szívni.

NEM TE DIKTÁLSZ

Szóval fogadd el, hogy a szerződés aláírásáig ( jó esetben utána  már védve vagy, bár hall az ember horrorsztorikat) nem te ülsz a magas lovon, hiába Te adod a lóvét. Lehet hallani, hogy az építőipar le van terhelve.. és én ezt a saját bőrömön tapasztaltam. A nagy és közepes cégek elmennek társasházat építeni, vagy felhúznak 1 évben 60 családi házat, a Te zsaluzásodat éppen leszarják. Van az a szaki, aki simán megválogatja a munkáit és nemet mond az ilyen részfeladatokra... Meg van olyan, aki meg sem hallgat, 3 évre van fix aláírt szerződése... Hát helló magyar valóság. Ez persze jó, inkább az építkezők fejében kell rendet rakni, hogy már nem úgy működik, hogy...

3nz2kn.jpg

 

Filozófia vége, a következő bejegyzésben felrakom, hogy hogyan szívtam meg a vasszerelőkkel. :)

Addig is kövesd az ElsőÉpítkező Facebook oldalát, mert pl megnézheted, hogy milyen lett a bejárati ajtóm!

HOT HOT! CSAK A FACEBOOKON!! HOT HOT

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elsoepitkezo.blog.hu/api/trackback/id/tr713628306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gour 2018.02.03. 16:36:47

Akinek nem kell a generál az bizony pontosan így jár mint a blogoló, jönnek mennek a brigádok. Nem lesz két derékszög, burkolat ami úgy találkozik mint a magazinokban, hanem egy drága-középszerű-elavult technológias ház készül, mert nem lett kifizetve az aki ért hozzá és összerakná a projectet.

2018.02.03. 17:48:00

@Gour: nehogy azt hidd, hogy generáltál sokkal jobban jársz :)
itt a szomszédban is -6 fokban dobták fel a külső szigetelést az új házra. Hát, kíváncsi leszek, meddig marad rajta. Ott folyamatosan ment a meló.. csak hát akkor is beépült az anyag, mikor nem lett volna szabad, szóval semmivel se jobb. Mivel villámgyorsan került fel a házra minden, semminek se hagytak kötési, száradási időket. A téglákból szó szerint folyik kifele a víz (aztán ráment a külső szigetelés, szóval már mindegy.
.
A posztolónak sok kitartást kívánok, és egy jó tanács, ne adja lejjebb. Ne akarjon fa födémet beton helyett, később megbánja. (mondjuk egy tetőtér beépítésnél, ha jön a nagymama, vagy több a gyerek, etc). Ami még fontos, betongerendás födémnél ne felejtse ki a JAVASOLT keresztvasalást. Ha az kimarad, a gerendák mentén fog repedezni a plafon. Szerkezetileg mindegy, csak aztán jöhet a plafonra az üvegszövetes tapéta, meg a többi varázs, hogy ne kelljen évente glettelni, festegetni.

Első Építkező 2018.02.03. 17:53:25

@Gour: Szia! Kövesd a blogot, majd meglátod, hogy az elkészült minőség kifogástalan, leszámítva azokat a pilléreket, amiket egy generálos cég csinált :D

Amúgy kötve hiszem, hogy lenne olyan családi házas generál, aki ne vonna be alvállalkozót. Sőt! Én úgy látom, hogy a generál nem tudom olyan minőségben építeni, mint ahogyan én szerveztem össze a munkafázisokat :)

A többivel kapcsolatban is csak azt tudom javasolni, hogy kövesd a blogot / Facebook oldalt és meglátod ;)

Első Építkező 2018.02.03. 17:54:29

@Gour: Jut eszembe. Egy brigádot cseréltem, a fennt említett generálos céget :)

Első Építkező 2018.02.03. 17:56:57

@okostojas007: köszi!
Amint lesz erőm leírom a födém történetét. Nagyon sokat dolgoztunk a kivitelező után, de végül olyan lett mint amilyennek lennie kell, sehol egy lógó vas, minden a statikai tervnek megfelelően. :)

commentes nikk 2018.02.03. 19:21:49

Építkezni szerintem a következő módon lehet kizárólag: ha a ház a terv szerint teszem azt 40 millióba kerül a tervek szerint, akkor az embernek legyen a zsebében legalább hatvan milla, és bízzon meg egy olyan vállalkozást, ami az elejétől a végégig megcsinálja, csak ellenőrizgetni kell kijárni, hogy épp mi hogyan áll. Aki nem így csinálja, az vagy beleőrül, vagy dupla idő alatt lesz háza, vagy szar háza lesz. Én sosem építkeznék, egyszerűen nem éri meg az egy-másfél évig tartó totális agybaj, kismillió használt ház van, nem igaz, hogy nincs olyan, ami ne felelne meg az elvárásoknak. Egy barátom pár éven belül építkezik majd, azt tervezi, hogy kivesz egy év fizu nélküli szabit, és csak a ház építését felügyeli, ez így rendben lesz. Egy rokonom fél éve fejezte be az építkezést, de neki százmilliói vannak, ez eléggé elsimította az akadályokat, így is oké.

Első Építkező 2018.02.03. 19:55:24

@commentes nikk: Egy picit visszautalva a fenti írásra: nem az építtető a király. Most bármit le tudnak nyomni az ember torkán. Én most 105 ezer / nm -nél tartok magasabb minőségben és műszaki tartalommal mint amit generálok kínálnak. Van benne saját munka és sok idő, de egyrészt élvezem, másrészt a biztos vagyok benne, hogy generállal 35-40% -al többre jönne ki ugyan ez a műszaki tartalom :)

Első Építkező 2018.02.03. 20:10:35

@Első Építkező: *** helyesbítés: amit a generálok hasonló áron kínálnak.

komolytalan samu 2018.02.03. 22:29:41

Szép! Én egy 62-es kádárkocka felújításának a végén járok. A szomszéd téglára ilyen (típusház ugye) házát 20 millióból csinálták meg kettő évvel hamarabb, még az építőipari bolondokháza (eh) előtt.

Ez jobb műszaki tartalommal, kijött 9-ből.

A tető kivételével (a tető állapota még 20 évet simán kibír, és ikerház lévén a tetőszerkezet átalakítása egyébként is szomszéddal közösen célszerű, az anyagiakról nem beszélve ) minden újjra lett rakva, a bontástól, a főfalakba és a belső kiváltásokhoz épített acéláthidalóktól a csatornázáson át, villany, hőszigetelés (12-es graffit), 20-as gyapot a padláson, vízszigetelés, vakolás (ahol kell lélegző), festés) új fürdő, teljes padlófűtés, napkollektor HMV tartállyal, 3 rétegű nyílászárók, csináltatott fa bejárati ajtók, garázskapu, lépcső, nagyobb fa terasz, a kertben 15 méter vasalt betontámfal, 200 kméter földmunka, meg ami még most nem jut eszembe. Minden korrektül, alsó-közép/középkategóriás anyagokkal.

Több mint másfél év volt, generálos nélkül. Kirúgtam cirka 5 szakit, egyet még az anyacégénél is kirúgattam (ő a lehúzás és a szar munka mellett zsarolással is próbálkozott), elhajtottam még cirka 20-at. Egy munkára volt, hogy 8x-os árat adtak, és volt olyan vízszigetelő mérnök, aki 70%-os víztartalmat mért a falban, mert 30 éves gyakorlattal sem tudta, hogy azt egy táblázatban még vissza kéne számolni. Volt, amelyik a pályázati beadási határidő előtt egy héttel és volt amelyik 2 nappal dobta vissza, mert nem voltam hajlandó egy olyan fűtés elosztó-szivattyú-szabályozót beépíteni, ami nálam 30 év alatt térülne meg.

Minden szakterületen min 3 különböző cég ajánlatát játszottam ki egymással szemben, akik magukról ugyan olykor orbitális kamukat toltak be, de a konkurenciát már száraz szakmai alapon szedték ízekre. Ebből megtanultam, hogy tökéletes megoldás nincs, de a legkisebb rosszat, vagy az elérhető legjobbat be lehet lőni.

Ami meglepő, hogy nyilván szerencsével, még a mai napig is lehet olyanokat találni, akik megdöbbentően olcsón, gyorsan és jó minőségben dolgoznak (A kőművesünk 15 méter alapozott 1 méter magas vasalt támfalat csinált meg 40 ezer ft munkadíjért, és egy 10m2-es fa teraszt gyönyörűen 100 ezerért. A srácot mondjuk addig nem is engedem el, amíg egy szögnél komolyabb feladat marad). A hidegburkolónak, festőnek, és ennek a legutolsó szakinak valószínűleg csinálok egy házioltárt, azért amit nekem pénzben/időben/idegállapotban megspóroltak.

Első Építkező 2018.02.03. 22:34:14

@komolytalan samu: Gratula, így leírva is irtózatos munkának tűnik amin túl vagy :)

A házioltár amúgy nem rossz ötlet, én még leszúrok pár (plüss) csincsillát is, hogy a szakijaim unokái is jó egészségnek örvendjenek! :)

Nyunyócska 2018.02.03. 23:01:27

:) Sok-sok türelmet kívánok!
Mi 3 év alatt építettük fel a házunkat, munka és 3 gyerek mellett; ha sorstársra vágysz:
haz-asodunk.blogspot.hu/2012/08/szerintetek.html

Első Építkező 2018.02.03. 23:40:36

@Nyunyócska: Elolvaslak benneteket!
Megnéztem amit linkeltél, mosolyogtam egyet.

A födémig még nem jutottam a blogban, de a Facebook-on már "lezártuk".

Rövid válaszom: m.facebook.com/story.php?story_fbid=508786356146007&id=417504488607528 :)

Kopasz Szuzukis 2018.02.04. 01:54:33

Nem igazán értem, mi ez a monolit vasbeton födém mánia? Baromi drága, nagyon rossz a hőszigetelése, nyűgös a kivitelezése. És fölöslegesen túlméretezett a teherbírása. Egyik ismerősöm pár éve építtetett egy két szintes házat. A födémszerkezet gerendázata 25-ös OSB-lapból készült 3 rétegű "I"gerenda, keresztmerevítőkkel. Mennyezet gipszkarton, padozat 2 réteg OSB, közte 3mm-es sztiropol zajcsökkentő. A gerendák köze kőzetgyapottal feltöltve. Az egész födémrendszert (földszint+emelet) 1 ácsmester és 5 segéd két hét alatt elkészítette és felrakta. Harmadannyiba került, mint az öntött monolit födém. Teherbírása is megfelelő egy túlzsúfolt családi háznak.

Burgermeister 2018.02.04. 03:27:41

@commentes nikk: ott lehet a barátod, és ért is hozzá? simán hasba akaszthatják igy is, max, azt látja hogy amit megvett azt beépitik, nem nyulják le és tesznek be helyette szarabb minőséget, mert ugye ez nem urban legend, sajnos megtörténnek

DFK 2018.02.04. 06:40:30

Meg amikor a mester 85-90 %-os készültségi szintnél lelép, megy a következő nagy munkára, az a párszázezer, amit még nem fizettél ki, nem is érdekli. Viszont horror áron tudod befejeztetni egy másik szakival.

Gour 2018.02.04. 09:44:16

@okostojas007: @Első Építkező:

Hálistennek túlvagyok az építkezésen de munkámból adódik, hogy sok kivitelezőt ismerek, együt dolgozunk. Igazatok van, a generálok is alvállalkozóval dolgoztatnak többnyire és ez a jobbik forgatókönyv!!! Halálom az olyan brigád aki Mindenhez ért és mindent csinál, festés és épületgépészet, burkoló egyben! A generál dolga az, hogy összerántja a szakmákat és tudja mikor mi következik, látja a kész végeredmény és érri a koncepciót.

Szar a generálod? Igen, a szakma 90%-ában rémálom szakik hiszik el, hogy értenek valamihez. A maradék 10%-nak vannak komoly referenciái, kétszer annyiba kerülnek és 3 évre minden percüket befoglalták már előre.

Te kivártad és megfizetted? Nem. Ahogyan én sem. Majd amikor láttam a középszerű szar munkát, megfogadtam inkább várok és kifizezem a horror árat, na ekkor történt meg találkozásom a Profizmussal és a Minőséggel! ;)

Egyetlen tanácsot szeretnék csak adni: minden munkát azzal kell csináltatni aki abból a tevékenységből él! Tehát a redőnyt a redőnyös, a festést a festő, a klímát a klímással és soha nem azzal aki Mindenben szakembernek gondolja magát, mert itt kezdődnek a rémálmok egx kivitelezésnél.

Első Építkező 2018.02.04. 10:35:31

@Gour: lehet én értem félre.. miből gondolod hogy nálam középszerű szar a minőség? 4 pillérnél volt gond, javították.

A generál azzal dolgozik akivel akar, én azzal akit én választok ( ha vállalja). Az összes szakim referenciáját láttam, mindenkivel van kapcsolódási pontom.

Biztos vagyok benne és a tapasztalatom is azt mutatja, hogy akik nálam voltak, azok a piac 90%-nál jobban dolgoznak. :)

Abszolút Igazság 2018.02.04. 13:00:28

Minden munkát el lehet végeztetni jól, gyorsan és olcsón. Ebből bármelyik kettőt választhatod.

PR_fact 2018.02.04. 14:21:55

Állítólag akkor tudnak olcsóbbak lenni, ha saját Doka zsaluja van a vállalkozónak, ha jól emlékszem 180 e/nm-es árat mondott nekem monolit födémre egy Doka tulajdonos, ha nincs saját zsalujuk akkor bérlés miatt lehet 100 e-el több nm-enként.

БУММЕР 2019.08.20. 15:48:59

@Gour:
Wehhehee...generàlos vagy?
Mert amit leirtàl a legtöbb generàlosra igaz, vagy dràgàbban épitenek mint Svàjcban...

Éböl tudok 3 generàlos hàzat ami 4-5 éve àll, mert jöttek olyanok ahol csak a butor 300M és leléptek a francba, fizetik a kötbért inkàbb...

Gour 2019.09.03. 12:28:26

@Első Építkező:

Nem Rád gondoltam hanem magamra, aki azt hittem anno, hogy lehet a drágábbnál olcsóbban is építkezni. :) Nem, nem lehet. Csak a méregdrága tudja azt a minőséget mint amikor kinyitunk egy katalógust, a többi az a 90-es évek alföldicsempés- fűrészporostapétás valósága.
süti beállítások módosítása