... mert laikusként építkezni vicces

Első építkező, aki az őrület felé tart

!!Breaking!! Alaprajz terv

... hosszas várakozás után (updated)

2017. január 11. - Első Építkező

breaking-news.jpg

Vicces, hogy még el sem kezdődött az építkezés, de máris csúszás volt. December 9-ből lett január 11, de végül megkaptam a ház első bejárási tervét. Az építész az kéréseimnek megfelelően rakta össze a tervet, egész élhetőnek tartom bár van pár kérdőjelem. Essetek neki, szedjétek szét, aztán meglátjuk mi lesz belőle.

Tehát következzen A (az elsőkörös) alaprajz terv. Ennek alapján megyünk ki a telekre, illetve ülünk le pontosítani és finomítani. Ti láttok hiányosságot, problémát,

Amin még egy picit hümmögök (bár tudom, kompromisszum):

  • Én arra gondoltam, hogy a terasz egy az egyben a hátsó kertre fog nézni. Oké, így a szobák élhetőbbek és a terasz is szélvédettebb.. ráadásul nem feltétlenül kell néznem az "ellengrillező" hátsó szomszédot.
  • A nappali nem lesz túl sötét? Oké, hogy a teraszajtós rész üvegfelület, de hmm. Oké, így legalább nem lesz baromi meleg nyáron, meg azzal sem lesz gond, hogy hova rakjam a kanapét és a központi helyen lévő TV-t.
  • Még nem számolgattam utána, de lehet, hogy a garázsba nem fog beférni a motorom (sportomotor, azért kell neki hely)
  • Lesz elég pakolós rész? Gardrób, ilyenek...? Oké, így sem 120nm lett.

 

***UPDATE

Felhívtam a tervezőt, nagy félve elmondtam neki pár közben előjött kérdést / problémát / változtatási kérést (mert a fenti listához képest rendesen bővült a hümmögés).

Két dolgot emeltem ki, az egyik a nappali benapozása volt a másik a garázs. A garázst több netes fórumon is kritizálták, valamint az épületgépész ismerős is javasolta, hogy biztosan gondoljam át. Most már látom, hogy egy ekkora háznál a dupla garázs majdnem a ház 1/4-e, több mint a hálószobák.

Felvázoltam a telefonban, a tervező kapásból mondta is, hogy persze, ezt csak vitaindítónak küldte. A garázzsal kapcsolatos költségvetési kérdést és az arányt kapásból felvetette... Jah.. az egész beszélgetésben éreztem, hogy Ő azért nem most kezdte és sok hozzám hasonló hülyével volt már dolga, tudja, hogy hogyan kell kezelni az ügyfelet. Kaptam egy tökéletes tervet arra, amit én írtam neki, se többet se kevesebbet. és basszus így, hogy látom, már magamtól sok mindenre rájöttem. :)

Jövő szerdán találkozok vele, bejárjuk a terepet és átbeszéljük, hogy akkor ténylegesen mit akarok és Ő mit javasol. Hejj!

*** update vége

Szóval igen, még hümmögök.

Szóval ne kíméljetek, zúdítsátok rám a gondolataitokat:

tervrajz.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://elsoepitkezo.blog.hu/api/trackback/id/tr5812117567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Axioma 2017.01.11. 14:59:58

Hat, en nem tudom, lehet hogy tul konzervativ vagyok, de jol fogod erezni magad egy 12-14nm-es szobaban, amin csak egy erkelyajto szolgaltat fenyt? Raadasul a rajz jobb oldalan me'g csak nem is valahova lep ki (gondolom ki lesz emelve az epulet). En elhetobbnek tartanek egy 150x150-est (ne felejtsd el, hogy 15 centi lejon iranyonkent, tehat hiaba 0.9x2.4>1.5x1.5, de az uveg kisebb, es akkor me'g a kornyek arnyekolo hatasarol meg a feny benti szorodasarol nem is beszeltunk). Peldaul ha mar most is a leendo csaladra gondolsz, hogy fog tudni ennel a gyerek tanulni? Az ajto ele teszed az iroasztalat? Vagy majd mindig villanyt gyujt?
A nappali tenyleg nem sok fenyt kap igy, raadasul azt is inkabb reggel.
Egyebkent en ugy altalaban azt latom, hogy reszben jol fel vannak fujva a helyisegek, reszben meg kenyszermegoldasosan osszezsufolva (pl. a sajat furdoben levo wc-be gondolom nem kuldod a kevesbe kozeli vendeget - bar mar csak elvbol se raknam ujepitesnel ossze... -, a garazsnal levo meg gondolom huvosben, keresztul mindenen kell eljutni egy mini fulkebe, szelloztetes jele nelkul, haaat...) Az eloszoba is bazi nagy ajtoval jo szeles, de most akkor ott vagy a gardrobban van a kabat stb? Pont vagy sok vagy keves. Meg a kamran sporolni, stb. kozben egyedul hogy fogod belakni a 38nm nappalit? [Ket szobanak szamit amugyis 30 felett, barmi meltanyolhatosagi esetben, kiveve ha kidumalod hogy az etkezokonyhaval egyutt egy helyiseg es ugy <60.] Csak viszonyitaskepp, egy komplett 1.5 szobas lakas belefer 39nm-be, ha muszaj...
Te penzed, te tudod mire szorod el... de nekem logikatlannak tunnek az ara'nyok.
Ui. Tovabbra is: nem vagyok szakmabeli!

Első Építkező 2017.01.11. 16:08:51

@Axioma: Szia! Köszi megint! Sok mindenen elgondolkodtam amit írtál. A hálószobákat nem tartom problémásnak, de a nappali tényleg picit túl lett tolva. A garázsnál lévő tárolót növelném, illetve valahogyan bekanyarítanék egy gardróbot a hálórészhez.
A tervező mondta, hogy ezzel csak leülünk beszélgetni... ahogyan egyre többet nézem, egyre inkább szükségesen tartom ezt a beszélgetést :)

Építkeztem 2017.01.12. 20:35:15

A gépészeti helyiség hiányzik számomra a legjobban! Én nem hagynám ki.

elemes 2017.01.12. 23:08:09

hol a slozi? csak nem a garázsból nyílik?

footwear 2017.01.13. 00:04:15

Szia! Én is hasonló paraméterekkel rendelkező házban gondolkodom, mint amit az első posztodban felvázoltál. Jelenleg a telek vétel van folyamatban, maga az építkezés (reményeink szerint) kb. 2 év múlva fog kezdődni, addig pedig gyűjtjük az ötleteket. :)
Az alaprajzzal kapcsolatban pár dolgot mindenképp átgondolnék.
Azt már feljebb említették, hogy a nappali mérete túlzó (igaz ez ízlés és életvitel dolga) de az, hogy a hátulját több, mint 7,5 m + 4 m fedett terasz válassza el a napfénytől, szerintem sokkal nagyobb gáz. Így a nappali hátsó fele a napfényt csak hírből fogja ismerni.
A garázzsal kapcsolatos felvetésedet nem igazán értem. Lehet, hogy az alapterület arányában sokat tesz ki, de ha 2 kocsival tervez az ember, akkor ahhoz legalább ekkora terület szükséges. Én ebből nem engednék a helyedben, mert később már nem nagyon lehet pótolni. Amit javasolnék, hogy a garázs kerüljön a termikus burkon kívülre. A garázsajtó úgyis sokkal rosszabbul fog szigetelni, ergo a falait sincs sok értelme körbe szigetelni. Ráadásul a jelenlegi terven a vendég wc-t és a gardróbot egy vékony belső fal választja el a jóval hidegebb garázstól, ezáltal a vele ajtó nélkül kapcsolódó előszobától is. Ha viszont a garázs kvázi csak hozzá lenne építve a ház elejéhez, akkor a falazatnál nem kellene figyelemmel lenni a hőtartásra, hanem elég egy egyszerű tetőszerkezet, így jóval olcsóbban kihozható az egész.

Axioma 2017.01.13. 13:29:43

Nekem az volt a maniam egy idoben (csak most nem fogunk epitkezni), hogy ha az egyik oldala a haznak jellemzoen eszaki es nem tul keskeny a telek, akkor en meggondolnam azt a garazsvaltozatot, hogy a kiemelt haz melle kiemeles nelkul vagy partiz centi minuszra egymas utan beallos garazst tenni (akar a tuloldalon is nyithatoan, bar most is egymasra allunk es ritkan gond, bar jarunk egymaseval ha ugy van a sorrend es a masik nem kell aznap). Mivel a garazs eleve alacsonyabb belmagassagu, es eszakra amugy se akar az ember nagymeretu nyilaszarot, ha nem is 90-es parapettel, de fentebb kezdve ablakot, vagy plane mas fenyt ado feluletet lehet me'g tenni (es meg a szekrenyezes is egyszerubb egy fenti vizszintes bevilagitasnal, mint tobb fuggolegesnel - mar ha szekreny kell, nalunk sok konyvespolc miatt erdekes). Meg valamennyire vedi az epuletet eszakrol.
Mert itt most ugye a garazs ugyan a delnyugati oldal eszakabbi resze, de megiscsak megszunteti abbol az iranybol egy jelentos falfeluleten a fenyt.

Axioma 2017.01.13. 13:34:07

Tervezod amugy tud a blog-odrol? :)

Maruszia 2017.01.17. 14:06:11

Szerintem nagyobb garázs kell, ha a két autó mellé, még egy motort is be akarsz tenni.
Az persze más kérdés, hogy az ilyen egybe épített garázs hátránya, hogy eléggé megdobja a tető árát (meg az alapét).
Ehhez mit szólsz: a konyhát be lehetne tenni a farmezsgyés oldalra az étkezővel, a nappalit meg kiengedni a terasz feléig. Így a 3 helyiség egy légtérben lenne. Persze ez csökkentené a nappali méretét (mi 5-en vagyunk, és csak 28 nm a nappali).
A fürdőszobai Wc meg átmehetne a háztartásiba. Akkor nem állhat elő az a fura helyzet, hogy miközben a kádban lazítasz, valamelyik gyerek odabüdösít neked.
A tárolóból én kazánházat csinálnék. Vagy ti hova gondoltátok a kazánt, vízmelegítőt, szellőztetőt stb.?
A kandallón azért érdemes gondolkodni, mert van valami jogszabály vagy ilyesmi, ami előírja, hogy kell lennie tartalékfűtésnek a terven. Mindegy mi, vegyes, csempekályha, akármi.

mhmarti 2017.03.03. 18:42:58

Szia! Elég régen szóltak hozzá, de remélem célt érek :)
Nagyon örültem a blognak, mivel én is hasonló cipőben járok, mint te és sajnos nincs senki, aki megosztaná mostanában a tapasztalatokat.. Annyiba más az én élethelyzetem, hogy nekem már van férj és egy gyerkőc. Jelenleg a tervek készítésénél tartunk. Mi úgy kezdtük, hogy kerestünk egy nagyon jó építészt még évekkel ezelőtt, aki az elképzeléseinket támogatja és sok szakmai tanácsot tud. A telek kiválasztásában is segített, mivel mi nagyon alacsony energiás házat építünk,, és fontos volt a telek fekvése, meg a leendő ház tájolása.
Pár észrevétel az alaprajzhoz. A garázzsal kapcsolatban igaza van a többieknek, kicsi lesz. Mi 42m2 terveztetünk, ez kb. egy nagyobb és egy kisebb autónak kényelmes, plusz elfér egy sor polc szerszámoknak. Ha még motor is kerülne bele, szerintem kellene kicsit nagyobb. Az építész azt tanácsolta nekünk, hogy a jobb energiaeloszlás miatt jobb az emeletes ház és a költségek m2-re jobban eloszlanak. Kevesebb alap, kevesebb tető, jobban kezelhető, kényelmes terek. Van generálos cége, képben van a költségekről. A tetőszerkezet lehet könnyűszerkezetes,ha nem akarsz padlást, olcsóbb, mint a betonfödém. A szobák nekem kicsinek tűnnek. Gyereknek is és felnőttnek is szerintem az ideális méret 14-15 m2, de inkább nagyobb. Azt még be kell bútorozni, és a gyerekeknek rengeteg hely kell játszani, aztán a suli miatt íróasztal, stb. Nálunk pl. két fürdőszoba lesz, gondolva a jövőre, fog kelleni (gyakorlati tapasztalat). A nappali el van dugva, elég sötét. Én megcserélném a konyhával. Érdemes nagy konyhát és étkezőt is csinálni, a nappali területét jobban elosztani. Vagy a konyha+étkező helyére egy szobát tenni és a nappali+1 szoba helyén megoldani ez a három helyiséget, több fénnyel. Az építész nekünk azt javasolta, hogy olyan helyiségeket tegyünk az északi falhoz, ami nem élettér, pl. fürdő, kamra, gépészet, nálunk még lesz mosókonyha, meg lépcső. A bejáratnál a gardróbból nyíló wc és garázs sem a legszerencsésebb megoldás.
Jó tanács, építész mondta. Ha jó szigetelés lesz a házon (min. 20cm), 3 rétegű üveg az ablakokban, akkor be kell szereltetni szellőztető rendszert is, mert különben párás és penészes lesz a lakás. Ez azért van, mert a ház be van "csomagolva", de kell neki a szellőzés. Fűtési rendszernél mi is sokat variáltunk. Több verzió is volt, de úgy döntöttünk, hogy nálunk talajkollektoros hőszivattyú lesz. A bekerülési ktg. magasabb, építész szerint kb 4,5 M a szellőztető rendszerrel együtt, de nagyon alacsony havi rezsivel és jó teljesítménnyel. A szivattyú működtetéséhez "H" energiát lehet kérni az EON-nál, így az is olcsóbb. Pár év alatt megtérül. Ehhez a fűtési megoldáshoz viszont a padlófűtés javasolják. Több munkatárssal és ismerőssel beszéltünk, akiknek ilyen a fűtésük, és a tapasztalatuk az, hogy megéri. Hatékony, alacsony rezsi, nincs kosz és gond vele, kényelmesen, állandó hőmérsékletet ad. A napkollektor és a napelem viszont nem éri meg, nem térül meg és nem akkor tudod kihasználni, amikor kellene.
Mi hónapok óta tervezzük a házat. Rengeteget rajzoltam én is, berendeztem minden helyiséget, hogy tudjam, tényleg elég lesz-e a mérete. Szerintem fontos. Vannak ingyenes 3D tervezők, érdemes kísérletezni vele. Inkább legyen 10-szer átrajzolva, mint egyszer elrontva.

Első Építkező 2017.03.04. 15:34:51

@mhmarti: szia! Nagyon köszi a tippeket, sok minden változott a bejegyzés óta, túl vagyunk + 2 körön.
A tervvel 3 hete csúszik a tervező, mindig ígérget... megcsúszott egy nagyobb projekttel. Bízom benne, hogy hétfőn kapok egy kb végleges változatot, azzal együtt leírom, hogy honnan indultunk és miért ide jutottunk.

Most a legnagyobb félelmem az, hogy nem fogok vállalkozókat találni. Azt hittem, hogy március elején már túrjuk a földet, de még a terv sincsen meg. ( Ok, mondjuk az áramot sem húzták be)

Remélem, hogy hamarosan tényleg tudok az előrelépésekről írni.

Axioma 2017.03.24. 13:19:58

@mhmarti: Azert... mar bocs, de aki a szelloztetorendszert azert ajanlja egy A++ hazba, mert egyebkent be van csomagolva a haz, az hm-hm, hat nem kimondottan a helyzet magaslatan allo epitesz. (Igen, szelloztetni kell, de NEM a becsomagolas miatt, hanem a jol zarodo nyilaszarok miatt es a korszeru, nyilt kemeny nelkuli futesi megoldasok miatt. Es szelloztetni kell, akar kezzel, nem a gepi szelloztetes a lenyeg...
A tobbi elveimnek ellentmondo dolgot mar majdnem kar is sorolni. Nemzedekek nottek fel OSSZESEN 50nm 2 szobaban, szoval lehet persze nagyzolni, csak egy kicsit furcsa am amikor az energiakotlsegnel vered a fogadhoz a garast (per negyzetmeter), a terek meretenel meg duplaannyit vesztesz. Mar a garazsnal felhuztam a szemoldokom, de ez a 14 m2 per csaladtag (legfeljebb minusz szulok egybe) mar egyertelmuen az extra igeny kategoria.
Es akkor megint jott egy sporgepezes, az emeletes haz. Normal cs.hazas kornyezetben rendes emeletes haz nem fer bele (5.5m epitmenymagassag), az emelt terdfalas tetoterbeepites meg hat minden, csak nem emelet. A hasznos terulet (a hivatalosan szamolhato: az 1.9m feletti resz, de csak ha a helyisegnek van legalabb 2 (talan... lehet hogy 4) m2 teljes (2.5 feletti) magassaga is. Szoval attol olcsobb, hogy kevesebb hley van (a lepcsot is 1x szamoljak de mindket szintbol elvesz). Na az tenyleg igaz, hogy konnyebb minden helyisegnek ablakot adni, DE csak ha raksz bele tetosikablakot (ami az egyik legszarabb, kenyszeredett megoldas) vagy kutyahazas ablak az kicsit jobb.
A padlofutes masok szerint meg elettanilag hulyeseg, hiszen a lab hidegebben "szokott" lenni. Szoval mindenre talalsz peldat es ellenpeldat. Es kerlek ne higgy annak, aki a talajkollektoros hoszivattyura azt mondja, 3 ev alatt megterul... a napelem meg a napkollektor meg nem??? Ez tuti, hogy onerdekbol van (o, vagy valakije, vagy jutalekot kap attol aki) arulja, elso kerdesem az lenne, hogy a kornyek mennyire talajvizes, mertek-e vagy legalabb kaptak-e valami talajtani vizsgalatot, hogy ezt igy eldontottek? Milyen messze tervezik a haztol a ho"-dombot?
Teszem hozza gyorsan: nem vagyok epiteskozeli szakmaban (programozo). De 12 eve epitkeztunk, es az elso szerzodes ota aktivan bujom az epitkezos topikokat, valamint mint matematikus tudok megterules-szamitast csinalni... (van napkollektorunk, napelem csak a haz helyzete miatt nincs: csak az az egy kis konty nez del fele, amin a napkollektor van).

mhmarti 2017.04.21. 18:29:17

@Axioma: Elég sokat gondolkodtam, hogy válaszoljak-e a kritikára, de úgy érzem pontosítanom kellene pár dolgot.

A szellőztető rendszerrel kapcsolatban lehet, hogy nem egyértelműen fogalmaztam, és akkor elnézést kérek, de én is mindent most tanulok meg.

A többi dolgot illetően azonban úgy gondolom nem érthetünk egyet, mivel én nem ismerem a te jelenlegi életteredet, de te sem az enyémet.
A leírtak alapján úgy gondolom, hogy valamelyik nagyváros kertváros részében, vagy a kapcsolódó agglomerációjában élhetsz (korábban éltél) és ennek alapján írod le a véleményed, mellyel nincs is probléma. Az én élethelyzetem azonban nagyon más. Falun nőttem fel, nagy szobás, vidék nagy házban, jelenleg egy 47m2 lakásban lakom egy nagyvárosban, és szabadulnék már, mert itt nincs igazán élettér, szóval nagyon is tudom a különbséget. A telek, ahol épül a házunk egy nyugati határ menti kis faluban van. Nem az a kifejezetten városias, családi házas környezet, szabadabban lehet építkezni. Esetükben simám megvalósul a két teljes értékű szint, mivel nem a teljes ingatlannak lesz két szinte, csak egy részének.Az épület magasság, amit néznek egy arányszám, nem pedig az épület legmagasabb pontja, ezt pedig az építész számolja a tervezéskor. Nincs tetőtér, sem térdfal, mert számunkra az nem volt opció. Viszont vannak olyan helyiségek, melyeken nincs két szint, így az előírt épületmagasság is megfelelő. De így spóroltunk az alappal, ami nem olcsó és a tetővel is, mely szintén nem olcsó dolog.

A hőszivattyú megtérülésre pár évet írtam, nem 3-ra gondoltam, de 7-8 év alatt biztos. Az építészünk passzív házakat tervez, kivitelez itthon és Ausztriában is, továbbképzéseket tart, könyvet adott ki a témában, szóval nem kókler és nem akar átb...ni.
Sajnos a napelemmel kapcsolatban viszont igaza van (én is tudok megtérülést számolni, közgazdászként), mert mire megtérül az adott beruházás, elér egy olyan kort a berendezés, hogy már nagyobb értékű felújítást igényel (azaz újabb beruházást és nem karbantartást), így a megtérülési idő kitolódik. Mivel nem jár rá sem állami támogatás, és még mindig nagyon drága a beruházás, csak annak ajánlott, akinek sok a pénze. Természetesen nem szabad összetéveszteni a napkollektorral, ami más tészta.

Egyébként értrékelem a kritikát is ;)

mhmarti 2017.04.21. 18:36:47

@Első Építkező: A tervezőnk nekünk is csúszott, nem is kicsit. Igaz, mi nem is rohantunk annyira, de most már ott tartunk, hogy szeretnénk elkezdeni. Nálunk konkrétan 6 hónapot csúszott egy nagyobb projektje miatt. Viszont amikor nekiállt úgy igazán a mienknek, akkor iparkodott rendesen, de nem csapta össze. Nálunk is volt több ceruzás kézi terv, majd mikor már majdnem jó volt, akkor csinált gépit. Abból a harmadik lett az igazi. Most már minden egyéb terv készen, csaj a épület gépészeti hiányzik.

A szakikkal kapcsolatban nekem is félelmem, hogy nem lesz, vagy lesz, de nagyon későn. Sajnos ezt a mostani helyzet. Nagyobb projekteket vállalnak, több benne a pénz. Szerintem sok-sok türelem, kitartás kell majd hozzá.

Én konkrétan most a költség vetéssel bajlódom (banknak), és nagyon részletes kell, mert különben az értékbecslő visszadobja. Na ez még egy szép része az építkezésnek;)

Axioma 2017.04.21. 21:11:34

Nyilvan az emeletes haz lehet felig emeletes, es akkor belefer az ep.magassagba - de egyreszt arra senki nem sima emeleteskent gondol, masreszt akkor a cel, az alap/teto megtakaritas is kevesebb, ellenben lepcsozhet naphosszat, akinek fent is van elettere. Ezt legeloszor ugy 12-15 eves gyerekeknel lehet/erdemes meglepni, szuloknek a ketlakisag mar teher lesz nagyon hamar, kisgyereknel meg inkabb nem is reszletezem, mert volt a kornyezetemben es nemes egyszeruseggel a nappaliban laktak kiveve ha vendeg jott. Plusz a fele emeletes, masik fele nem haz epulettomege az rosszabb felulet-terfogat ara'ny, tehat az per def nehezebben lesz PH (bar a hulye magyar szabalyozas miatt viszont A+++ igen).
A videki - ertsd inkabb: olcso - telekre minimalisan olcsobb az azonos meretu haz felepitesenek koltsege, viszont tipikus, hogy kapasbol kevesebbet erhet egy ilyen, mint amennyibe belekerul (az ingatlan ertekenek 3 befolyasolo tenyezoje: location, location, location). Ezt el lehet fogadni, de tudni kell rola. Es ezert kekeckedhet a bank, mert neki a fedezet a kesz ertek, nem pedig a bekerulesi ktg, ha az utobbi tobb, mint amennyit letrejon, akkor nem lesz finanszirozhato.
Ha neked ugy gondolod, hogy oriasi eletterek kellenek, es meg is engedheted magadnak, epitkezz ugy, de ne allitsd be minimumnak, hogy 14-15m2 alatt nem rendezheto be a gyerekszoba. Olyan elvarasokat fogalmazol meg mas szamara, ami ezek szerint (igeny es anyagi lehetoseg szempontbol) a te specialis helyzeted kizarolag.
Hoszivattyu mihez kepest terul meg, gazbekoteshez kepest? Valoban, ahhoz kepest nyilvan. De passziv haznal a tisztan elektromos futes kene olcsobb legyen. Beruhazas +10 ev uzemeltetesben egeszen biztosan, es hotar kalyhas vezerelt tarifat kaphat. Persze kerdes, hogy milyen hotomegu epitesi modszerrel keszul a hazatok (konnyuszerk. eseten szamolni kell, hogy eleg-e a szakaszos, amugy szocialis alapon csucsidoben is legalabb fel orara bekapcsoljak talan ketszer is vezerelt ellatasa).
Napelemekre par eve (5+) igaz volt, most nem. Ezt vagy tudja valaki, vagy nem (vagy nem erdeke, erre utaltam - peldaul az oda-vissza meros orak miatt nem is lehet olyan erv, hogy nem akkor termel amikor kell, hiszen EVES elszamolas van; egyebkent sejtem hogy honnan ered, a napkollektorhoz szokas hatranyul felroni - kiveve medencesek). A 3 evet nem tudom hol olvastam bele, azt elnezest (lehet hogy mashol volt pont akkortajt).
Ezek az ajanlasok es ellenajanlasok nem atveresek, az adott esetben a(z akar konyvet iro) szakember meg tud gyozodve lenni teljesen a rendszer legjobbsagarol... csak hat akkor mar nyilvan be is fektet ha van mibol ilyenbe, es viszi a delikvenseket. Rosszindulatot te fogalmaztal bele, en csak azt mondtam, hogy erdekelt lehet az altala ismertetett megoldasban, es vice versa: amiben erdekelt, azt ismeri elegge ahhoz, hogy az elonyeit tudja kihangsulyozni.

Szoval en csak azt tanacsolhatom, hallgassatok meg minel tobb informaciot. Construma mar elmult, pedig ott jo szorakozas az egyik megoldas hivenel megkerdezni a masik _hatranyait_.... az onfenyezes nyilvan megvan mindenhol, de igy a masikakrol tudsz informaciot szerezni.

Egyebkent jo epitkezest nektek, te megjegyzesedhez tobbszor nem fogok valaszolni, remelem igy rendben lesz.
süti beállítások módosítása